Johan Ingelsberg. Köksmästare Solsidan, Torekov

Spenat och kantarellpaj med salladskott och vinägrett

Johan Ingelsberg
Menys sommarkockar 2004

Pajdegen:

500 g vetemjöl
250 g smör
1ägg
salt
1 dl vatten

Blanda alla ingredienser i en matberedare och kör ca 30 sekunder, tillsätt vattnet och låt degen gå ihop. Plasta och låt vila ett par timmar i kyl. Kavla ut degen tunt och lägg den i en pajforn, nagga väl. Låt gärna degen hänga över kanterna rejält så faller den inte ner i botten. Frys den ca 30 minuter och baka sedan av den på 200° ca 20 minuter eller tills den fått fin färg.

Fyllningen:

500 g spenat, färsk eller frusen
2 rödlökar, skalade och delade i tunna klyftor
50 g smör
½ l kantareller, väl rengjorda
salt och nymalen vitpeppar
3 ägg
2 dl grädde
1 dl riven västerbottenost

Skölj den färska spenaten väl och låt vattnet rinna av noga, används frusen spenat så krama ur så mycket vatten ni kan. Fräs spenaten i en kastrull med hälften av smöret och lägg den sedan i det förbakade pajskalet. Fräs kantarellerna på svag värme tills det mesta av vätskan ångat bort, lägg i löken och fräs ytterligare ett par minuter. Salta och peppra. Lägg svampblandningen ovan på spenaten. Blanda ägg och grädde och slå det över pajen, strö över osten och grädda på 150° ca 45 minuter eller tills pajen stannat helt.

Örtsallad:

Blandade örter och / eller salladsskott
1 msk olivolja
½ msk citronjuice

Plocka örterna och lägg dem i iskallt vatten ca en timma och låt sedan rinna av väl. Blanda olja och citron till vinägretten och slå över salladen just innan servering. 

Johan Ingelsberg, Solsidan Torekov

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista