Johan Ingelsberg. Köksmästare Solsidan, Torekov

Gazpacho med hälleflundraceviche och örtsallad

Johan Ingelsberg
Menys sommarkockar 2004

4 port

Gazpacho:

1 paprika
½ gurka
¼ stånd blekselleri
1 rödlök
4 kvisttomater
2 msk rödvinsvinäger
3 dl tomatjuice
½ dl olivolja
några stänk jalapenotabasco
1 msk socker
salt och nymalen vitpeppar 

Skär alla grönsakerna i bitar om ca 1x1 cm och blanda med de övriga ingredienserna, låt marinera över natten. Mixa i blender ca 30 sekunder, det får gärna vara lite konsistens kvar. Smaka av med salt, socker, vinäger och jalapeno. Servera iskall.

Ceviche:

150 g hälleflundrafilé utan skinn alt 150 g pilgrimsmusslor
½ dl gurka utan skal och kärnor skuren i små tärningar om ca 5 mm
¼ röd chili, fint skuren
1 msk olivolja
1 msk citronjuice
salt och nymalen vitpeppar
några stänk jalapeno 

Skär fisken alt. pilgrimsmusslorna i tärningar om 1x1 cm. Blanda med övriga ingredienser och smaka av med salt, peppar och jalapeno. 

Örtsallad:
Blandade örter och / eller salladsskott
1 msk olivolja
½ msk citronjuice 

Plocka örterna och lägg dem i iskallt vatten ca en timma och låt sedan rinna av väl. Blanda olja och citron till vinägretten och slå över salladen just innan servering.

Servering:

Mixa soppan och servera t.ex. i ett glas på tallriken. Forma 4 ”puckar” av cevichen med hjälp av en stansring. Servera med örtsalladen.

Johan Ingelsberg, Solsidan Torekov

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".