Matreportage

Matresan: Tyskland

Meny tittar in i karamellköket och träffar familjen Kemna som flyttade från världsmetropolen Berlin till den lilla öländska byn Bredsättra för att koka karameller...

Recept på Kejsar Vilhelm I:s Bröstkarameller a´ la Julia Kemna

100 ml vatten

450 g strösocker
125 g druvsocker
anisarom
pepparmintolja
röd hushållsfärg
2 – 3 msk neutral matolja

Så här gör man:

Blanda vatten, strösocker och druvsocker i en rostfri kastrull eller i en kopparkittel.

Rör om tills allt blandar sig.

Låt massan koka utan omrörning tills den blir 155 grader.

Innan smeten hälls ut bör kastrullen rengöras från kristaller som fastnat på kanten. Detta gör man lätt med en pensel och kallt vatten. Obs! Använd gärna vinylhandskar och långa ärmar.

Häll ut sockersmeten på en silikonplatta eller på ett marmorbord som penslats med matolja.

Tillför några droppar anisarom, pepparmintolja och röd hushållsfärg.

Blanda och bearbeta sedan degen i silikonplattan eller på marmorskivan.

Forma långa stänger och klipp dem i små karameller.

Stämpla gärna med något personligt mönster som först doppats i matolja. Använd exempelvis en sigillring eller en stämpel.