Isad gurk- och dillsoppa med grädde och yoghurt

Fruntimmersträff - Till Sara

3 slanggurkor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor (hackade)
5 dl kraftig hönsbuljong
2 dl grädde
1 dl matlagningsyoghurt
1 tsk maizenamjöl utrört i lite vatten
salt, peppar, en nypa socker
1 bunt dill, avplockade blad
1-2 msk citronsaft eller vitvinsvinäger
god olivolja  

Skala gurkan lite slarvigt och kärna ur (spara halva till garneringen) skär resten i skivor. Skala, och hacka löken. Svetta gurkan, lök och vitlök i lite smör utan att det tar färg. Häll på buljongen och åt det hela småputtra i ca 5-6 minuter. Häll på grädden, koka upp och rör ner maizenamjölet, låt sjuda i ca 2 minuter och dra av. Häll upp allting i en mixer eller använd en mixerstav. Mixa sönder gurkan och tillsätt samtidigt den hackade dillen. Kör tills det blir en fin grön färg. Smaka av med salt, vitpeppar, citronsaft och en nypa socker. Sila av, så lite fibrer kommer bort, rör slutligen ner yoghurten och några droppar olivolja, täck av med plastfolie och ställ kallt. Vispa igenom soppan strax innan serveringen och servera med lite tärnad gurka och hackad dill (gärna lite knoppig dill). Här kan man servera mycket därtill som: Laxröra, kräftcake, skalade räkor brödkrutonger osv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".