Salladsdolmar med lufttorkad skinka och gorgonzola

Fruntimmersträff vecka 30 - Till Johanna

1 roman eller isbergssallad
4 skivor lufttorkad eller rökt skinka
80 g Taleggioost, Brie eller Gorgonzola
2 msk röd eller grön pesto
4 soltorkade tomater i marinad
1 kruka basilika 

Plocka av fyra blad av salladen, skölj och torka dem väl. Bred ut dem på en kökshandduk, bred på lite av peston på varje blad, strimla lite basilika och de soltorkade tomaterna, smula över peston. Fortsätt med 1 skiva skinka och sist osten i mitten. Rulla ihop till en dolme. Placera dolmarna på ett fat med skivade tomater, tunna klyftor nektariner, papaja eller päron samt strimlad röd lök. 

Dressing:
0,5 dl vitvinsvinäger
0,5 -1 tsk salt
1 tsk socker eller 2 msk fläderblomssaft
1 finhackad röd chilipeppar
1 dl god olivolja
1 msk hackade färska örter  

Ringla dressingen över dolmarna och strö gärna lite exotisk snacks med puffade bönor, jordnötter osv. Det ger en härlig krispighet och är supergott härtill.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".