Per Brahe den yngres Wisingsborg Slott hov och trädgårdar i Grevens tid

I Meny vecka 30 2004

Smördegsknyten med grön fyllning

2 port

4 dl hackad isbergssallad
½ dl hackad spenat
1 dl hackad persilja
8 gröna sparrisar (frysta går bra)
4 tsk torkad körvel
½ tsk salt
1 krm smulad muskotblomma
1 msk citronsaft
1 ägg
2 msk smör
djupfrysta smördegsplattor

Skär av nedre delen av sparrisen och koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Finhacka isbergssalladen och förväll den tillsammans med hackad spenat, persilja och körvel i lite vatten. Smaksätt med salt. Dela sparrisen i mindre bitar, häll av vätskan från salladsblandningen och tillsätt ägg, smält smör och muskotblomma och citronsaft. Fördela fyllningen på smördegsplattorna. Lägg några bitar sparris på var och en 

och vik ihop till en halvmåne och tryck ihop degkanterna. Skär bort överflödig deg med en kaksporre. Pensla knytena med äggula och grädde dem i 200° tills de fått vacker färg 

Fyllning till stekt fågel

Den här fyllningen räcker till en färsk kyckling

100 skalade kastanjer
1 stort äpple
1 stekt ägg
2 msk smör
½ dl russin
½ dl grädde
½ dl rivet bröd
salt och peppar


Dela kastanjerna i mindre bitar. Stek försiktigt ägget i smör tills gulan stelnat. Skär det i långa smala remsor. Skala kärna ur och tärna äpplet. Stek tärningarna gyllengula i smöret. Blanda alla ingredienser med varandra och fyll fågeln med blandningen. Stek den på vanligt sätt i ugnen.

Kastanjer i olika former serverade även på konfektbordet. Söt kastanjepuré tillagades på 1600-talet enl följande recept

Snabblagad Bianc

Av lite överblivet kokt jasminris kan man göra denna enkla efterrätt

4 port

5 dl kallt kokt jasminris
½ dl socker
½ msk rosenvatten
2 dl grädde

2-3 gelatinblad 

Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten. Blanda det kalla, kokta riset med grädden och sockret, som först fått smälta i rosenvattnet. Smält gelatinbladen och blanda ner dem i gräddriset. Häll upp blandningen i flera små eller en stor form som penslats med matolja. Låt riset stå att stelna 30 min i kylen. Stjälp upp riset på uppläggningsfat. Man kan få hjälpa till lite genom att dra en tunn kniv runt kanterna på formen. Servera med inlagda bär eller sylt. Prova också att äta denna snabblagade bianc med lite sött vin och socker som man gjorde på 1600-talet.

Ordet Bianc för genast tankarna till den redan på medeltiden hyllade rätt Blanc – mager eller hvit mat som den ofta kallades i Sverige. Den bereddes på mandelmjölk, honung eller socker och någon form av gelésubstans, hälldes i formar och fick stelna. Vid serveringen stjälptes den upp på fat och åts som en söt mellanrätt. Den lär ha varit madame de Maintenons älsklingsrätt och ansågs ha läkande egenskaper mot sjukdomar i lungor och bröstkorg. 

Ingrid Larsson Haglund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".