Matfrågan vecka: 30

Vem är författaren?

Ripan var läcker, fylld med något helt obekant.
En röd dryck som Didrik ett ögonblick fruktade var vin.

Men Lellstedt tackade särskilt för att det var lingondridka; ”spetsad med ingefärsrot, minsann” ; fullmatad och glatt som han var; men ingen läckergom som länsman; han åt som han talade, snabbt och utan krus; och utan att låta måltiden avbryta hans ärende i världen som gällde skogarna i norra Västerbotten.
… bönder, som spara sina skogar, vilket i realiteten betyder att de förslösa dem! Bara där bolagen övertaga skogarna kommer det att blomstra. De andra bli betydelselösa.
- Vilken betydelse skola de få, dessa människor, vars skogar ni komma att förvärva, sa Didrik.
- V i komma att kunna hävda oss utomlands. Komma att kunna uppfylla de krav som våra stora kunder ställa på oss på Kontinenten.
- Berätta ni det för dem?
- Hur då … berätta?
Hagar dukade ut efter huvudrätten; Lellstedt frågade i förbigående hur hon burit sig år så att ripan inte smakade det minsta torr – som var det vanliga felet med den fågeln; hon bara log till svar; Otto hjälpte henne att bära de använda tallrikarna, och hon sa att hon skulle hämta desserten.
- Vad dem göra med timret på Kontinenten! Vad som händer med plankorna som vuxit här? Är det så att något betydelsefullt kommer ut av timret där borta i fjärran kunde blotta nyheten därom upplevas som lyftande här, sa Didrik.

- Jag har faktiskt aldrig stött på något sådant intresse. Utanför Månliden. Mitt intryck är att folks horisont inte är mycket vadare än paltgrytan. Möjligen drömmer en och annan om en sviskonsoppa till söndagen – med en aprikoshalva i – på sin höjd.
- I och för sig är en paltgryta, märkvärdig nog – om man tänker på allt som måste göras … åratal i förväg …innan den kan brin gas i kokning, sa Didrik.
Lellstedt log och gav ett lätt försenat exempel på vad Kontinenten kunde åstadkomma.

- Till exempel kan jag tänka mig att en sådan här tapet tillverkas i Frankrike.
Bröderna satt mitt emot den vieta västerväggen, men kände tapeten i ryggen och från sidorna; och utan att se på den var det som om Didrik för första gången skulle ha insett den; och han sa:
- Den förslår inte.
- Hurdå förslår, sa Lellerstedt .
Som betydelse … utöver palten …
En kastvind kom huset att kännas tunt som om timmerväggarna ett ögonblick undandragit tapeten sitt stöd.
Det skalv som när Anna-Stava spelade psalmodikom och sjöng jag är en främling … blott en afton …
och om Didrik var en inträngling här, skulle Lellstedt inte tro sig vara mera värd eller om det var Hagar som kom med blåsten

men Didrik svingade ut i ett tal där palten, från dess oansenliga yttre av potatis, blod och korn till dess inre – den smultna fårfetan- levde i samspel med himlafästet
och vare sig folk ville sälja skog eller inte så hade dem betydelse i denna socken och absolut icke en mindre betydelse än timrets avnärmare på Kontinenten.
- Nå vi affärsmän äro inte professorer i filosofi. Vi känner till de merkantila lagar vi hava att rätta oss efter, men andra finheter överlåta vi med varm hand åt var och en som gitter tänka på dem.
Lellsnown skiftade färg och Hagars återkomst var livräddande sa han.

- Är det fårfeta späckad med palt till dessert eller … och han skrattade ursäktande, och sa att inte är det väl plommonsufflé! (Så att värdfolket fick veta namnet på vad som serverades vid deras bord.) Och vilken traktör detta Månliden hade förvärvat!

- Hagar stod med en grytlapp om stekpannas handtag och en brädbit under och Lellstedt skämtade att en så uppblåst och uppburen läckerhet som kunnat hålla sig hög nedifrån bakugnen och ända hit upp, den måste tagas fast med kniv så att den inte undslapp genom skorsten och började tavla med månen, gyllene som den var i de mörka skogarnas inre, och han tog upp sin slidkniv så skämtsamt som om dessa nybyggarsöner varit fullständiga herrar och stack kniven i desserten så att den syckade.

Och Otto höll fram en träskål, en vril, någon gång snidad av Nicke, med vispad grädde i.
Bröderna satt överväldigade. 

Rätt svar på förra veckans fråga: John Steinbeck
Vinnare:
Elvy Brandt, Bjärred
Gunilla Fredriksson, Sollentuna
Anneli Oredsson, Göteborg
Gunnel Larsson, Kristianstad
Rätt svar vill vi ha senast onsdagen den 28 juli
Adressen är meny@sr.se
Skriv tävling i ämnesrutan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista