12 maj 2011

Pröva rosé vid utegrillen

Att ta fram och fräscha upp utegrillen med stålborsten är en övning som gör att man lätt blir torr i halsen, och vi ska förstås se vad vår vinprovare Karsten Thurfjell har hittat för lämpliga drycker i Systemets sommarutbud.

Det första jag vill framhålla är att det i de flesta lägen kring grillen passar med rosé. En inte alltför förkolnad köttbit är faktiskt riktigt god med någon av de mer matinriktade roséerna, möjligen med undantag för de allra mörkaste t-benstekarna, men lammracks och kotletter med lite vitlökskryddning blir underbart med en Belguardo Rosé från Mazzeis anläggning i toscanska Maremma, en rosé som både har muskler i frukten, så att säga, och pigg syra.

Även en chilensk Cabernet Sauvignon med utpräglade svartvinbärstoner som Las Mulas Reserve Cabernet Sauvignon Rosé från Miguel Torres behåller greppet vid grillen med sin frejdiga, aningen söta frukt.

De här två hör till Systemets säsongsbundna sommarnyheter som kommer på måndag, Las Mulas med nummer 90319 och priset 73 kronor och Belguardo med nummer 99148 och priset 89 kronor.

Men det finns ovanligt många bra roséer som redan är ute på hyllorna, och bland de mer grillvänliga räknar jag de provencalska Domaine de Collavéry och Les Lauzeraies Tavel, också två viner med både kraft och viss stramhet i frukten som bjuder bra motstånd mot kraftiga smaker. Nummer 2859 för Domaine de Collavéry, priset 79 kronor, och nr 2724 för Les Lauzeraies Tavel som betingar 95 kronor.

Är maten lite lättare, åt sallads- eller picknickhållet, kan jag inte tänka mig något godare än Valle Reales rosé Vigne Nuove Cerasuolo, en Montepulciano d’Abruzzo med fräscha finstämda syror för 79 kronor och numret 2242. Men se till att få den nya årgången 2010, för de flesta roséer faller i fräschör efter ett år, inte alla, men varför ta risken?

Är man sugen på något vitt till kanske grillad lax, kyckling eller salladsartade sammanhang, så levererar sydafrikanska Douglas Green Bellingham än en gång bra Chenin Blanc, med maffig, öppen, plommon- och persikoartad frukt, med utmärkt balans mellan fruktsötman, den uppstramande syran och en viss eldighet, vilket ger bra allroundkapacitet när smakerna är utpräglade. 69 kronor och nummer 92238 för The Principle Chenin Blanc.

Men många vill förstås ha rött, och jag noterar att två bra boxar har tagit sig in via beställningssortimentet. Allegrinis Valpoliciella har blivit en publikfavorit med sin sötsyrliga körsbärsfrukt, och för mig är det kanske inte direkt grillsammanhang jag tänker på. Men det verkar vara en stil som just nu ligger väl i mångas munnar, och inte minst det ganska fettrika lammköttet och välmarmorerade biffar kan må väl av lite fruktsyra, för att inte tala om grillad fisk, mycket gott till friska rödviner. Allegrini Valpoliciella på box kostar 249 kronor, har nummer 2309, och som inkvalat vin hamnar det inte automatiskt på hyllorna, utan måste aktivt beställas.

Det gäller också för Ricasolis Mille855, ett lite stadigare och mer strukturerat alternativ till den andra populära Ricasoliboxen Formulae. Barone Ricasoli Mille855 har nummer 2343 och kostar 259 kronor.

Ett vin som sannerligen inhandlats från beställningssortimentet är hårdrocksvinet Motörhead Shiraz, som trots att det bara gått att köpa i förpackningar om sex flaskor à 119 kronor har sålt 80 000 buteljer och därmed kvalat in i ordinarie sortimentet.

Men så är det alltså Motörheads frontman Lemmy Kilmister som valt ut vinet och uppmanat fansen att köpa, och här ser man vad fankultur kan betyda.

Det är lite kul att gamla hårdrockare som Lemmy och hans publik nu börjat sniffa och snurra på glaset.

Hur smakar då Motörhead Shiraz? Jorå, helt OK, mycket civiliserad med björnbär och kolatoner, fast kanske lite dyr, vilket väl får tillskrivas souvenirvärdet. Och som Lemmy säger: ”Var försiktig med mängden, det kan få oanade följder.”

Rosé

90319 Las Mulas Reserve Cabernet Sauvignon Rosé 2010, Torres, Chile 73:-

2859 Domaine de Collavéry 2010, Provence, Frankrike 79:-

2242 Valle Reale Vigne Nuove Cerasuolo Montepulciano d’Abruzzo 2010 79:-

99148 Belguardo Rosé 2010, Mazzei, Maremma Toscana, Italien 89:-

2724 Les Lauzeraies Tavel 2010, Provence, Frankrike 95:-

Vitt

92238 The Principle Chenin Blanc 2010, Douglas Green Bellingham, Sydafrika 69:-

Rött

6318 Motörhead Shiraz 2009, Australien 119:-

Rött Bag in Box

2309 Allegrini Valpoliciella 2009, Italien 249:-

2343 Barone Ricasoli Mille855, Maremma Toscana, Italien 259:-