Recept: Rostbiff med mintsalsa

19 maj 2011

150 g skivad rostbiff

Mintsalsa
3 stora kvisttomater
1 gul lök
1 dl hackad bladpersilja
1 dl hackad grönmynta
1-2 vitlöksklyftor (fint rivna)
3 - 4 msk färskpressad citronsaft + rivet skal från halva citronen
½ msk honung
salt och nymalen svartpeppar
1 stänk chilipasta eller 1 röd finhackad spansk peppar
1½ dl olja, blanda då gärna mild raps- och mild olivolja

Skålla tomaterna, kärna ur och tärna fruktköttet fint.

Skala och finhacka löken, blanda med citronsaft och skal, salt, peppar, vitlök, chilipasta samt honung.

Rör slutligen ner dem hackade örterna och oljan. Smaka av, det ska vara lite drag i salsan, smakar det för lite, så kolla på saltet, ofta är det för lite salt i dressingar. Vill man ha lite mera syra, så kan man med fördel röra ner lite god vinäger.

Kom ihåg att det bara blir någon msk av salsan som ska smaksätt en hel portion rostbiff, så det behövs lite extra salt i dressingen.

Lägg rostbiffen i en matlåda och skeda mintsalsan över, lägg gärna ner någon kvist mynta.

Servera till en pastasallad med fetaost eller en färkspotatissallad med fetaost och vinägrett, inte med majonnäs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".