Recept: Morotssallad med aprikoser och pumpakärnor

19 maj 2011

ca 800 g knippmorötter
150 g softtorkade aprikoser (delade)
½ dl naturell olja
1 röd spansk peppar (urkärnad och fintärnad)
2 dl apelsinsaft (nypressad) + lite rivet skal
1-2 msk vinäger
salt, nymalen peppar
ca ½ tsk malen spiskummin
1 knivsudd malen kanel
1 tsk flytande honung
2 små lavendelblommor el. 1 msk timjansblommor
1 bunt persilja (hackad)
30 g pumpakärnor

Rosta pumpakärnorna och sätt undan dem så länge.

Skala morötterna och skär dem i sneda skivor.

Ta fram en rymlig gryta och fräs morötterna i oljan, låt dem inte ta färg. Fräs dem i ca 2 minuter, tillsätt sedan aprikoserna, salt, chilipeppar, spiskummin och kanel. Fräs det ca 1-2 minuter till och häll sedan på apelsinsaften.

Koka det hela på svag värme i ca 5 minuter till eller tills morötterna känns färdiga, de ska ha lite spänst kvar. Smaka av med vinäger, apelsinskal och honung.

Vänd ner persiljan och smula slutligen över lavendelblommorna, toppa med dem rostade pumpakärnorna.

Servera salladen ljummen eller sval, den passar till kyckling eller fläskkött.

Obs! smörstekt salvia och salviablommor passar bra att ha över salladen, speciellt till fläskött.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".