Recept: Lätt krämig rabarber- eller krusbärspaj

19 maj 2011

Pajdeg
150 g smör (svalt)
3½ dl vetemjöl
1 msk florsocker
1 ägg
rivet skal från ½ citron
1 droppe bittermandelolja

Blanda ihop ingredienserna till pajdegen, gärna i matberedare, men kör bara en kort stund, när det börjar bli en klump i skålen är det klart. Ta upp degen och tryck ihop den för hand. Lägg i en plastpåse och ställ kallt i ca 1 timma.

Kavla sedan ut pajdegen ganska tunt och klä en pajform på ca 26 cm.

Fyllningen:
50 g smör
1 dl socker
2 ägg 100 g riven mandelmassa
1 droppe bittermandelolja
rivet skal från resterande halva citronen
500 g skivad rabarber eller hela krusbär

Smält smöret i en kastrull och vispa ner ägg och socker. Sjud på mellanstark värme tills det tjocknar och bli en kräm, vispa flitigt hela tiden.

Ta kastrullen från värmen och rör ner mandelmassan, citronskalet, bittermandelolja och den skurna rabarbern eller krusbär.

Låt det hela svalna och fyll sedan det förberedda pajskalet med det. Grädda i 200° ugnsvärme ca 20 minuter tills den fått lite färg. Ta ut pajen och låt den svalna innan den ska skäras upp.

Servera med vaniljsås och solvarma jordgubbar. Pajen smakar bäst ljummen eller solvärmd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".