Recept: Grillad tonfisk med saffransbulgur och pepparrotscréme

19 maj 2011

Saffran ger både härlig färg och smak åt bulgur med frästa grönsaker. Se till att välja tonfisk av godkänd sort, kolla gärna på Världsnaturfondens hemsida.

4 pers

4 skivor färsk tonfisk à 150 g
olivolja
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar


Saffransbulgur:
2 dl bulgur
4 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 krm saffran
1 stor röd paprika
1 knippe grön sparris
1 knippe salladslök
2-3 msk olivolja
salt, peppar

Koka upp vatten med buljongtärning och saffran. Tillsätt bulgur och koka enl. anvisning på paketet, låt stå och dra en stund efteråt.

Pepparotscrème:
125 g färskost med pepparrotssmak
2-3 lätt crème fraich

Rör pepparrotsosten med crème fraich till krämig konsistens.

Skölj och skär paprika i tärningar, dela sparrisen i bitar och skär salladslöken i centimeterlånga delar.

Fräs paprika, sparris och salladslök nätt mjukt i olivoljan, salta och peppra lätt. Rör ner i bulguren.

Pensla tonfisken med olja, stek eller grilla den hastigt på båda sidor på hög värme. Tonfisk får absolut inte stekas torr utan ska vara rosa inuti – känn med fingret att den har spänsten kvar och inte blir stum. Salta, peppra och servera med bulgur och ostcrème.

Användbart

Den enkla ostcrèmen kan du använda också till grillat kött eller kyckling. Eller prova den till nykokta primörrödbetor, förträffligt gott. Om du vill ha mer sting, använd neutral färskost och krydda upp med wasabipasta till önskad hetta.

I glaset

Fin grillad fisk med rejäl stekyta och de mustiga tillbehören ropar på ett vin med både fruktdjup och egen karaktär. Här kommer en finare fatlagrad chardonnay allra bäst till sin rätt, en typ av viner som smakar godast i sällskap med smakrik mat: 6090 Errazuriz max Reserva Chardonnay, ca 120 kr.

Håkan Larsson  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".