Recept: Grillade kronärtskockor med gremolataströssel

I Meny vecka 21 2011.

4 portioner

ca 40 minuter 

4 späda kronärtskockor
½ gul lök
2 lagerblad
saften från ½ citron
1 nypa strösocker
salt
olivolja
50 g smör till servering 

Gremolataströssel:
2 vitlöksklyftor
½ dl finhackad persilja
finrivet skal från 1 citron
½ tsk flingsalt
1 krm grovmalen
svartpeppar
 

Den här rätten är som allra, allra bäst när kronärtskockorna är riktigt små och späda. Då har de dessutom en makalös lilagrön färg när man börjar plocka bort bladen. Ju mindre skockorna är desto kortare koktid behöver de. Stick in en provsticka i stjälken för att försäkra dig om att de är mjuka och ätklara. Skär bort större delen av stjälken från kronärtskockorna, och skär lökhalvan i klyftor. Ställ skockorna med stjälken uppåt i en stor kastrull. Täck med vatten och tillsätt lök, lagerblad, citronsaft, socker och rikligt med salt. Lägg på ett lock som är lite mindre än kastrullen, eller en värmetålig tallrik. Det hjälper till att hålla skockorna nere i vattnet. Koka upp vattnet, sänk värmen och låt sjuda tills skockorna är mjuka, cirka 20 minuter. 

Låt skockorna svalna något, klyv dem på längden och pensla halvorna med lite olivolja.  

Hacka vitlöken till gremolataströsslet fint och blanda med persilja, citronskal, flingsalt och svartpeppar i en bunke.  

Grilla kronärtskockorna över het glöd tills de fått fin färg på båda sidor. Servera med gremolataströssel och smör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".