Recept: Kålsallad med rädisor, bacon och citronette

I Meny vecka 21 2011.

Kål är ett underskattat släkte – inte minst för att det finns så många fantastiska varianter. På sommaren när den underbara färska kålen når våra grönsaksdiskar gör jag exempelvis riktigt finstrimlad kålsallad. Här kommer ett av mina käraste köksverktyg, mandolinen, in i bilden. Men en vass kniv och tungan rätt i mun fungerar minst lika bra.

4 portioner

10 minuter 

1 paket bacon (140 g)
3 msk olivolja
rivet skal och saft
från 1 citron
salt och grovmalen
svartpeppar
½ knippe rädisor
500 g rödkål 

Strimla baconet och stek det knaprigt. Rör samman olivolja med skal och saft från citronen i en liten skål. Smaka av dressingen med salt och peppar. Skölj och ansa rädisorna. Skiva dem riktigt tunt. Finstrimla rödkålen och blanda med rädisor och dressing i en serveringsskål. Smaka av med salt och peppar och toppa med knaperstekt bacon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista