Recept: Grillad pizza med sparris och salsiccia

4 portioner

ca 30 minuter + 45 minuter jäsning


Pizzadeg:
¼ pkt jäst (12 g)
1 tsk flytande honung
1 tsk salt
2 ½ dl ljummet vatten
2 ½ msk olivolja
5 dl vetemjöl + ½ dl till
utbakning

Fyllning:
½ knippe grön sparris
1 rödlök
1–2 salsiccia, chorizo eller annan smakrik korv (200 g)
100 g chèvre
1 dl ajvar relish
2 dl grovriven parmesan
salt och grovmalen svartpeppar

Grillad pizza är kanongott på sommaren, både till lunch och till middag. Pizzan får en härligt knaprig botten och en lätt rökighet i smaken och kan antingen serveras som en matig förrätt eller ensam och allena med en god sallad. Jag har experimenterat mig fram till bästa resultat på en kolgrill med klotlock och grillat pizzan på en löstagbar botten från en paj- eller springform. Du kan välja att göra den med eller utan salsiccia, chorizo eller annan god korv. Har du avokado hemma så lägg gärna på stora bitar på pizzan innan du grillar den. Syndigt gott! 

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt honung, salt och lite av vattnet och rör om tills jästen har lösts upp. Tillsätt resten av vattnet och olivoljan. Rör ner vetemjölet, lite i taget, och arbeta ihop till en smidig deg. Bearbeta degen ordentligt, 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt jäsa i cirka 45 minuter under bakduk. 

Dela sparrisarna på längden och strimla rödlöken. Skär korv och chèvre i tunna skivor. Häll ut degen på mjölat bakbord, dela den i 2–4 bitar och arbeta dem lite lätt. Kavla ut bitarna till tunna pizzabottnar och bred ajvar relish över dem. Fördela sparris, lök och korv ovanpå och toppa med chèvre och parmesan. Krydda med salt och peppar. Skjut över en pizza på en mjölad botten till en paj- eller springform (använd bara botten och inte formens sidor) och lägg den på grillen som ska ha en fin glödbädd. Lägg på locket och grilla i 5–7 minuter, eller tills pizzan är genomgräddad. Kontrollera då och då att glöden inte är för het och bränner pizzabotten. Låt i så fall locket vara av en stund. Grädda övriga pizzor på samma sätt. Varmhåll färdiga pizzor i ugnen på 100 grader i väntan på att alla är färdiggräddade och servera därefter genast.