Recept: Förvälld sallad och sparris, i vinäger och olja

19 maj 2011

”Een lijten kockebook” från 1650 (bearbetad och utgiven av Per Erik Wahlund).  

Den första kokboken på svenska skriven under Stormaktstiden. En liten kokbok vittnar om lågt tekniskt kunnande men bra råvarukännedom och som innehåller förvånansvärt mycket grönt och mycket fisk. Här finns kortfattade recept på allt från fågel till fiskar till sallader och svamp.

Jag har slagit ihop två recept från boken till ett. Och fått fylla i där inget besked ges. I boken står att man kan göra rätter salta eller söta. Här kan ni välja mellan en saltig och en sötaktig dressing.

4 portioner

200 g vit sparris
2 huvuden grönsallad
salt
vatten

Söt dressing:
2 msk ättiksprit (12 %)
2 msk socker
1 dl vatten
2 msk finhackad färsk persilja

Salt dressing:
1 finhackad eller pressad vitlöksklyfta
3 msk olivolja
1 msk rödvinsvinäger
1 krm salt

1. Skala sparrisarna och dela salladshuvuden itu. Stormkoka de ansade sparrisarna i lättsaltat vatten i cirka 6 minuter. Lägg i de halva salladshuvudena och låt dem koka med i ungefär en minut.

3. Låt salladen och sparris rinna av och torka i en handduk eller ett durkslag.

4.  Blanda ättiksprit, socker, vatten och färsk persilja i en bunke. Rör om tills sockret löser sig. Eller blanda alla ingredienser till vinägretten.

5. Vänd sparris och sallad i skålen med dressingen.

6. Lägg upp den dressade salladen på fyra tallrikar tillsammans med sparrisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".