19 maj 2011

Viner till sparrisfrossa

En ovanligt varm vår i Tyskland har gjort att sparrisen växer som aldrig förr, och den ymniga tillgången har gjort priserna så låga att tyskarna har sparrisfrossa varje dag under säsongen, som traditionellt varar fram till midsommar. Det har också gjort att tillgången på färsk vit sparris också är ovanligt god här i Sverige, och inte minst restaurangerna excellerar just nu med olika sparrisanrättningar.

Vad ska man då dricka till vit sparris? Karsten Thurfjell ger några tips.

Förr i tiden förbjöd etiketten faktiskt vin till sparris, vatten var det enda som inte skar sig med aromerna, hette det, men nu har vi alla fall upptäckt att tyskarna sorglöst sköljer ner sin sparris med sina vita viner, och att det är riktigt gott.

Theresa Breuer, en av Rheingaus mest kända Rieslingproducenter tycker  faktiskt att en Silvaner med lite jordigare ton passar allra bäst. Många dricker förstås Riesling till med stor behållning, men den ska inte vara för enkel och tidigt skördad, för då kan syran kännas lite jobbig ihop med sparrisens bitterhet. Men om man går upp lite i mognadsgrad och får en Riesling med en aning avrundande sötma, då lyfter alltihop som det ska.

Allra godast, enligt Theresa:

99158 Iphöfer Julius-Echter-Berg Silvaner Grosses Gewächs Trocken 2009, Franken, Tyskland 279:-

Gott nog

5969 Thüngersheimer Johannisberg Weisser Burgunder Spätlese Trocken 2009, Franken, Tyskland 99:-

5899 Georg Breuer Riesling Sauvage 2010, Rheingau, Tyskland 109:-

99949 Loimer Riesling Kamptal DAC 2009, Österrike 109:-

5882 A Christmann Riesling 2010, Pfalz, Tyskland 119:-

Alkoholfritt

1912 Natureo Free Muscat 2010, Torres, Spanien 49:-

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".