Matfrågan vecka: 33

Vem är författaren?

Äntligen var det vi två mot resten av världen, precis som förr i tiden och vi åkte vidare i denna goda stämning och som tur var hittade vi en parkeringsplats bara ett kvarter från mammas våning. Vi parkerade, köpte en tidning, hämtade en långfranska som bagaren sparat åt min bror i en papperspåse på vilken det stod ”För herr tränaren” – min bror hade för många år sedan under en tid tränat kvarterets fotbollslag - och tog sedan hissen fem trappor upp.
Som vanligt, när jag är hemma på besök, dignade bordet av all mat och mamma var på ett strålande humör och hon öppnade dörren så fort som hade hon stått bakom den och väntat – vilket hon förmodligen också hade gjort. Hon sa ”välkomna, välkomna mina pojkar” och det verkade som om hon stått bakom den och väntat – vilket hon förmodligen också hade gjort. Hon sa ”välkomna, välkomna mina pojkar” och det verkade som om hon hade glömt pappas uppgrävning och alla andra sorger i världen.
Vi började med en tomatsallad som badade i olivolja från byn, sedan en omelett, därefter kyckling med potatis i ugnen och tomatsås, ost, päron och baklava, som hon hade gjort själv och ivrigt väntade på vårt omdöme om. Med munnarna fulla av sötma sa vi att baklavan var underbar och att ingen kunde göra en baklava som hon och hon rodnade som en tonårsflicka.
Självfallet dracks det också en hel retsina, som min bror köpt av en vinhandlare han kände, och osten, en utomordentligt god feta, hade min bror köpt av en annan handlare han kände, och jag frågade om han händelsevis råkade känna hönsen som hade gjort äggen och mamma skrattade – men min bror blev lite kantstött. Mamma bytte samtalsämne blixtsnabbt.
- Ack, om er far var här! Sa hon. Men vår far var inte där och hans framtidsperspektiv såg inte särskilt ljust ut. Min bror förklarade för henne att uppgrävningen skulle äga rum på eftermiddagen och att vi skulle återvända till kyrkogården. Mamma gick ut i köket för att snyta sig och vi gjorde slut på vinet.  

Rätt svar på förra veckans fråga: August Strindberg

Vinnare:
1:a pris Jonas Ericson, Hägersten
Hederspriser:
Viola Källberg
Stefan Idefelt
Birgit Jansson

Rätt svar vill vi ha senast onsdagen 18/8.
Adressen är meny@sr.se Skriv tävling i ämnesrutan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista