Recept: Örtmarinerad fläskfilé med mozzarella

23 juni 2011

12 pers

2 kg fläskfilé
3 klunsar mozzarella, eller en bit feta- eller getost


Marinad:
1 ½ citroner (saft och rivet skal)
2 msk balsamvinäger
3 vitlöksklyftor (pressade eller rivna)
1 stänk sambal olek
1 tsk salt
½-1 tsk honung
nymalen svartpeppar
1 msk färsk hackad rosmarin
2 msk timjan (hackad)
4 msk bladpersilja (finhackad)
1½ - 2 dl god oliv- eller nötig rapsolja

Blanda ihop alla ingredienser till marinaden, kör det gärna i matberedare eller med mixerstav.

Putsa fläskfilén fri från senor och hinnor, skär sedan i 2-3 cm tjocka skivor ¨medaljonger¨.

Ta fram en plastpåse, lägg medaljongen emellan och platta till dem lite lätt med en köttbankare eller en ¨liten kastrull¨, salta och peppra.

Ta fram en stekpanna, värm lite olivolja och bryn medaljongerna i ca 2-3 minuter på varje sida, det ska vara en knaprig yta på dem. Strö gärna lite rosmarin över medan de steks.

Tag upp och placera dem på ett serveringsfat, häll marinaden över. Täck av och ställ kallt några timmar eller över natten, vänd köttet någon gång under tiden.

Ta ram köttet strax innan serveringen, skär upp mozzarellan i lagom tjocka skivor och lägg dem på köttet. Mal över generöst med svartpeppar och pynta med basilikablad.