Matfrågan vecka: 34

Vem är författaren?

En tid hade vi poststrejk i Parisområdet. Allting var Norrlänningens fel. Han bekände det själv.

Vecka efter vecka satt man här och spanade förgäves efter den brevbärare som flytt och på tredje veckan insåg Norrlänningen, som bor i närheten, att han måste göra något. Han började skriva på sitt tal.

Norrlänningen förstod att han måste ingripa då vi började läsa artiklar i tidningarna om postsäckar som kom flytande på floden och vi redan började känna brandröken från de säckar de snart skulle bränna bakom vår post, för hur gör man annars av med 120 miljoner försändelser som tornat upp sig?

Som utrikeskorrespondent i alla världsdelar blir man lika beroende av brevbärarna som av mat och dryck. De har kommit med tidningarna hemifrån, och checkarna, men också med det där lite extra och goda hemifrån, och det var just det som hade hänt i Paris, misstänkte Norrlänningen. Det hade blivit för mycket av det goda och nu strejkade postverket i protest.

Att fransmännen är stora individualister, det hade vi ju lärt oss. Men att de skulle gå till sådana ytterligheter som till poststrejk, som ju inte bara drabbade Norrlänningen, utan minst sagt också ett antal tredje män, det var väl lite onödigt.

Saken var nämligen den att då strejken pågått några veckor råkade Norrlänningen titta i sin almanacka och blixtsnabbt förstod han alla samband. Det måste vara surströmmingen! Han skulle få ett stort lass surströmming hemifrån, allt var väl planerat men tydligen illa förpackat. På sätt och vis kan jag förstå brevbäraren. För här i mitt lilla samhälle bär han verkligen ut allting. Han kommer släpande upp för tre trappor utan hiss med femtonkilos bokpaket från Sverige. Han har kommit med ostar från Jämtland och mycket annat kluckande, jäsande och ibland stinkande. Det har gått utan knorr. Men gränsen drogs alltså vid surströmmingsburkar som exploderar. Där pajade postverket. När breven börjar osa.

Norrlänningen skrev sitt lilla tal och vi marscherade ner till postkontoret, för att be om ursäkt.

Vi kände ingen doft där. Alla jobbade som vanligt bakom diskarna, men de delade inte ut någon post. ”Messieurs”, sa Norrlänningen, för här i Frankrike duar man inte folk hur lätt som helst och absolut inte uppretade brevbärare. ”Mina herrar, vi drar ett streck över det förflutna. Vi struntar i surströmmingen, det var ett misstag. Det ska aldrig mera ske”.

De såg ut som frågetecken. De förstod ingenting, trots att vi hade en snygg översättning på surströmming: ”hareng fermenté”. Men de skakade hand med oss. Tydligen trodde de vi kommit för att uttrycka vår solidaritet.

Men det gällde. Voilà, som fransmännen säger, bara en vecka senare var vår poststrejk slut. 

Rätt svar på förra veckans fråga: Theodor Kallifatides

Vinnare:
Anita Langdal, Södra Sandby
Anne Beskow, Sollentuna
Lars Gastin, Borås
Kerstin Tellebo, Uppsala


Rätt svar på veckans fråga vill vi ha senast onsdagen den 25 augusti. Adressen är meny@sr.se

Skriv tävling i ämnesrutan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista