Matfrågan vecka 35:

Vem är författaren?

Att de inte var inackorderingar fick hon snart klart för sig. Arbetet bestod av städning till klockan nio på förmiddagen. Sedan satt man, med avbrott för måltiderna, i vävsalen eller vid en symaskin. Klockan tolv var det middag, klockan tre kaffe, klockan sex kvällsmat. Vissa dagar hjälpte man inhyrda tvättgummor att byka. En dag i veckan gick man tillsammans med en annan flicka tillhanda i köket, skalade potatis och rotsaker, diskade och tvättade golvet efter avslutad dag.
Hon var nästan alltid hungrig. De fick kärnmjölk att dricka och margarin på smörgåsarna. Kaffet var ju fortfarande ransonerat så de drack surr och hade det därvidlag inte värre än andra. Det var veteskivor till. Längden var uppskuren så att den för det mesta räckte precis. Om det var en skiva över blev det roligt för då spelade de om den. Men de gömde den till kvällen då kortlekarna kom fram. Det var till att börja med svårt att se korten för ljuset skulle vara släckt klockan nio. Men nu hade vårkvällarna kommit med sina dröjande skymningar. De spelade svängknack och tjugoett. Myrten kände i alla fall till tjugoett. De brukade pappa spela med tummarna och körarna när de hade gjort opp om huggningar. Då fick de kaffe vid köksbordet och pappa ställde fram en flaska Kron. Mamma var inte vidare förtjust i att de spelade kort vid köksbordet. Men körarna blev på gott humör och kände sig kanske nöjdare med uppgörelsen. Pappa tyckte om att spela kort. Tore satt med och han lärde opp Myrten och Kristin efteråt.
I matsalen på Björkelund åt man på en gul- och brunrutig vaxduk. På måndagarna var det lappskojs. Köttrester blandades i potatismos och värmdes. På tisdag var det tisdagssoppa och ärter och morötter och små trådiga bitar av oxkött. Då fick de mannagrynspudding till kvällen. Andra kvällar, utom torsdagar, var det bara smörgås. Det var saftsås till puddingen.
Oj vicken flax! sa Margit som var en kraftig flicka med gott humör.
Hon ha visst råka spillt lite ur saftflaskan den här veckan.
På onsdag var det bruna bönor och fläsk. Torsdag var det förstås ärtsoppa och då fick de pannkaka med lingonsylt till kvällen. Fredag var det stekt sill med skalpotatis och lingon. Lördag var det hackkorv och stekt potatis. En flicka som hette Ulla påstod att de en gång hade fått isterband. Margit sa att det hade hon drömt. På söndag var det kalops. Då fick de efterrätt. Det var alltid saftkräm med mjölk. På något finurligt sätt lyckades kokerskan få ut tillräckligt mycket köttrester ur kalopsen så att det blev lappskojs på måndagen. Och så började det om igen.
Varje morgon åt de havregrynsgröt och knäckebrödssmörgås. På lördagarna fick de ta kaviar på smörgåsen men den klämdes inte ur tub utan låg i en liten skål. De fick ta en sked, inte mer. På söndagen fick de ost som i förväg var uppskuren i tunna skivor.
De åt samma sorts mat som andra människor. Ordningen var väl ungefär densamma i många hem. Flera av flickorna sa att det var bra mat. Men för lite. De saknade wienerbröd och chokladkakor och cigaretter. Men ingen saknade karlar, sa Margit. De var för tunga för det.

Rätt svar på förra veckans fråga: Herman Lindqvist

Vinnare:
Lasse Sandlin, Stockholm
Ruth Hägerbrand, Farsta
Erik Kårehagen, Nyköping
Eva Arvidsson, Hisings Backa
Rätt svar vill vi ha senast onsdagen den 1 september
Adressen är meny@sr.se

Skriv tävling i ämnesrutan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".