Halvtorkade eller heltorkade tomater

Karin Franssons recept i Meny vecka 35 2004

12 tomater
salt, peppar, socker
några msk vitlöksolja
1 msk torkade örter (typ franska)

Till tomatkompotten:

Skålla och skala tomaterna, skär dem i halvor, salta, peppra och sockra dem ordentligt. Strö över de torkade örterna och droppa slutligen över lite vitlöksolja. Sätt in i ugnen på 80° tills de är halvtorkade, det tar ca 6-8 timmar beroende på hur stora de är. Vill man torka tomaterna helt, då bakar man dem på 60° tills de helt torra, det tar i regel 12 timmar. Om man heltorkar tomater behöver man inte ta av skalet. Lägg aldrig de nykörda tomaterna direkt i en burk, låt de stå framme på ett galler i 1 dygn, då torkar de ut ordentligt. Annars finns det en risk att de möglar!! Tomaterna måste vara helt torra och avsvalnade när de förvaras i sluten burk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".