Tomatgratäng

Karin Franssons recept i Meny vecka 35 2004

1 kg tomater
5 ägg+1 ä ggula
2 dl vispgrädde
1 dl färskost med yoghurt
100 g lagrad grevé
1 fint riven vitlöksklyfta
2 msk hackad färsk basilika

Skålla och skala tomaterna, tryck ut lite av kärnorna och skär ner tomatköttet i kvartar. Salta, peppra och sockra ordentligt på dem. Lägg dem i en sil eller durkslag och låt dem stå och rinna av i 1-2 timmar. Spara vattnet som rinner av till annat. Blanda ihop äggulor, grädde och crème fraiche. Smaka av försiktigt med salt och peppar, rör ner vitlök, basilika och den rivna osten. Blanda sist ner de avrunna tomaterna. Smörj en gratängform och häll ner smeten. Sätt in i ugnen på 200º i ca 40 minuter eller tills smeten har stelnad. Kolla gärna de sista minuterna, så att det inte blir bränt på ytan. Tag ut och låt stå och sätta sig i ca 10 minuter. Servera med en god bladsallad och skivad skina eller gravlax därtill. Man kan även bottna gratängformen med lättfräst zucchini, då blir det lite matigare. Pröva att göra en tomatgelé av det överblivna tomatvattnet. Tag ½ blad gelatin per dl tomatvatten och smaksätt med lite tabasco och finskuren basilika. Häll upp i snapsglas och servera med en skiva cocktailtomat och ev. 1 räka som en appetizer!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".