Tomatchutney

Karin Franssons recept i Meny vecka 35 2004

1 kg tomater
300 g gul lök
100 g sultanrussin
1 citron saft och rivet skal
2 msk färsk riven ingefära
1½ dl ä ppelcidervinäger
2 bitar hel kanel
6 kryddnejlikor
½-1 tsk sambal olek
150 g socker
1-2 msk honung
ev. 2-3 msk pectin

Skålla och skala tomaterna och skär dem i bitar. Skala och hacka löken.
Lägg allting förutom honungen och citronskal i en rymlig gryta och småkoka det hela tills det börjar bli lite simmigt, rör om lite då och då. Rör ner honungen och citronskalet. Dra av och smaka av, det ska vara en mustig rund söt, surlig och lätt het smak. Ev. behöver man efterkrydda med mera vinäger, ev. mera ingefära eller mera sötma. Vill man ha en lite fastare konsistens på chutneyn, kan man tillsätta 2-3 msk pectin de sista minuterna. Häll upp chutneyn i burkar och förslut genast.

Pröva en gång att blanda ner färska plommon eller äpple (ca 1/3), det blir mycket gott, även lite curry kan vara fint.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".