Plommonkaka

Karin Franssons recept i Meny vecka 35 2004

1 l urkärnade plommon
150 g smör (rumsvarmt)
2½ dl florsocker
½ tsk vaniljsocker
1 tsk malen kanel
rivet skal av 1 citron
2 ägg
2 dl+1 msk vetemjöl
½ tsk bakpulver
ca 2 dl strösocker
2 droppar bittermandelessens

Garnering: rostade mandelspån

Dela plommonen i kvartar. Rör smöret mjukt med hälften av florsockret. Tillsätt vaniljsocker, kanel, bittermandelessens och citronskal och rör allt pösigt. Dela äggen och vispa äggulorna med florsocker till en porös smet. Blanda vetemjölet och bakpulver. Vispa äggvitorna till hårt skum. Rör först ner de vispade äggulorna i smörsmeten, sikta sedan ner mjölet växelvis med äggvitorna. Bred ut smeten i en väl smord kakform. Lägg plommonen tätt ovanpå smeten och avsluta med socker. Grädda på 175º ugnsvärme i ca 45 minuter. Servera kakan lätt ljummen överströdd med mera socker och kanel samt rostade mandelspån. Vaniljsås eller vispad grädde passar bra här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".