Mats Ronander

Ärtsoppa

Mats Ronander
Meny vecka 36 2004

6-7 port

500 g torkade ärter
vatten till blötläggning
1¾ l vatten till soppan
ev. 250 g rimmat fläskkött
1 gul lök, skivad
2 tsk timjan eller mejram
1 lagerblad
ev. 1 tsk salt 

Skölj ärterna och lägg dem i en bunke. Slå över vatten så att det täcker precis. Ställ svalt över natten.  Häll sedan upp ärterna i durkslag och skölj dem med kallt vatten. Lägg de avrunna ärterna i en gryta och slå på 1¾ l vatten. Lägg ev. i en bit magert rimmat fläskkött. Lägg också i buljongtärningar, skivad gul lök och timjan eller mejram samt lagerblad. Koka under lock i 1-1½ timme eller tills ärterna är mjuka. Ta då upp fläsket, skär det i små kuber och lägg tillbaka dessa i grytan. Smaka av soppan med mer timjan eller mejram och kanske lite salt.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".