Vad dricker man till asiatiskt?

5:11 min

Ja, och att det inte är helt lätt att välja vin beror förstås på att den thailändska matkulturen utvecklats i en miljö där vin saknats. Man har kommit att dricka det som bäst sköljer ner dom heta och sötsyrliga smakerna, och mest gångbart för både invånare och besökare har varit te och förstås öl.

En ljus, inte för besk lager är en bra universallösning. Men det är dom kryddstarkaste rätterna som är svårast. En gång åt jag soppa på en thaikrog och råkade bita i ett grönt blad. Det blev som en eldexplosion i munnen, och jag kröp ihop i fosterställning med exakt dom symptom på chock som jag lärt mig på en livräddningskurs. Det enda som kan lindra då är yoghurtdrycken lassi, och inte den öl som jag krampaktigt grep efter.
När turismen expanderade och restaurangköken växte blev det självklara vinvalet vitt. Bad man om vin på en restaurant i Bangkok för 20 år sen fick man en chardonnay, oftast fatlagrad från Australien, och det får man vanligtvis i dag också. Och det tycker jag är rätt väg att gå. Det ska vara viner med en rejäl, gärna exotisk fruktsötma, och det viktiga, en viss fetma som lägger sig fint dämpande över kryddningens hetta. Men det är ju upp till var och en hur mycket hackad chili eller chilipasta man vill ha i. Till mildare kryddad asiatisk mat brukar många rekommendera en halvtorr Riesling, och det blir ofta jättebra ihop. Men vid dom tester jag gjort med het mat blir det lite mesigt.
För drygt tio år sedan var jag på en provning där Jonas Borssén hade lagat upp en rad heta rätter som vi matchade mot olika viner, och solklar segrare var en fet Pinot Gris från Alsace. Förra året besökte jag den tyske vinodlaren Bernard Huber i Baden, mästare på Pinot-druvor, och han tog oss faktiskt till byns utmärkta thaikrog för att visa hur bra vinerna passade. Även där imponerade Pinot Gris och Pinot Blanc, men även hans lättaste röda Pinot Noir klarade sig hyfsat med sin lättsamma bärighet. Ett kraftigt och alkoholrikt rödvin funkar inget vidare, det förstärker hettan i maten, och maten förstärker i sin tur rödvinets strävhet.
När jag nu kollat av några viner ihop med thaimat, så finns det flera med den rätta dosen fetma och fyllighet, och syran får gärna vara lite låg. Om ni tittar på Systembolagets smakklockor så tycker jag nog att fylligheten ska gå ner till klockan sex. Det enda problemet är att det då ofta innebär hög alkoholhalt, och då blir det lätt lite för hett i munnen, så gå helst inte över 13 procent-strecket.

Jaha, så var hamnar vi då?
Ja, för att hitta en Pinot Gris från Alsace så måste jag säga emot mig själv, för jag tycker att Hubert Beck Pinot Gris Réserve du Chevalier funkar bra, även om fylligheten bara anges till klockan fyra. Men restsötman lägger sitt till, och priset 99 kronor är helt rimligt. Ska man ha en riktig feting blir det snabbt dyrare. Numret för Hubert Beck Pinot Gris är 12105.
Ett bra alternativ till Pinot-druvorna är annars Viognier, som också har volym, låg syra och exotisk frukt. Sydfranska Domaine de Muret Viognier är rena modellvinet med sin stadiga mandarinkryddade frukt, och dessutom lite ekprägel som trivs med ljust kött och stekta smaker. Nummer 90369 och 72 kronor för Domaine de Muret Viognier.
Annars går jag gärna till den del av världen där man länge umgåtts med kryddruttens heta smaker, som Australien och Sydafrika.
Mitt eget universalvin i dom här sammanhangen är australiska The Hermit Crab från d´Arenberg, en blandning av Rhônedruvorna Viognier och Marsanne som lägger sig som ett tropiskt täcke över chilihettan, och som dessutom friskar upp med en mandarintonad finish. Nr 6340 och pris 99. Bland australiska chardonnayer väljer jag lagom feta Little Yering Chardonnay för 88 kronor och numret 6443.
Från Sydafrika föreslår jag två druvblandningar, Roodeberg White och Fleur du Cap Unfiltered, båda kraftfulla och balanserade, möjligen lite torra i sammanhanget. Roodeberg White för 79 kronor har nr 32155 och trotjänaren Fleur du Cap Unfiltered som nått upp till 109 kronor har numret 15530.
Jaha, och för er som ändå måste ha rött vin?
Får jag hålla mig kvar till min upplevelse från tyska Baden, så skulle jag rekommendera Alde Gott Pinot Noir med sin lätta struktur och behagligt söta hallontoner. Numret för Alde Gott är 6601 och priset 103. Här smeks man medhårs, men det kan behövas när svalget står i lågor.


Till kryddstark thaimat

90369 Domaine de Muret Viognier, Pays d´Oc, Frankrike  72:-

32155 KWV Roodeberg White, Sydafrika  79:-

6443 Little Yering Chardonnay, Australien 88:-

6340 The Hermit Crab, d´Arenberg, Australien 99:-

15530 Fleur du Cap Unfiltered, Sydafrika  109:-


Till normalstark thaimat

2051 Bellingham The Old Orchards Chenin Blanc, Sydafrika 99:-

5969 Thüngersheimer Johannisberg Weisser Burgunder Spätlese Trocken, Franken, Tyskland 99:-


Halvtorra vita, till mildare, gärna sötsura rätter

5901 Ruppertsberger Nussbien Riesling Kabinett, Pfalz, Tyskland 65:-

5962 Künstler Riesling Kabinett, Rheingau, Tyskland 109:-


Rött

6601 Alde Gott Pinot Noir, Baden, Tyskland 103:-

90359 Friedrich Becker Spätburgunder Qba, Pfalz, Tyskland 139:-