Matfrågan vecka: 37

Vem är författaren?

Dagen därpå var hon ledig från jobbet.
Egentligen borde hon ha stannat hemma och skött det hon brukade sköta på sina lediga dagar. Tvättat håret. Torkat golvet. Tvättat strumpor och underkläder och hängt dem till tork framför kakelugnen.
Nu gjorde hon ingenting av allt detta. I stället tog hon på sig sin kappa så fort hon hade bäddat sängen och gick ut. Gårdagskvällens snö hade börjat smälta, solen sken och himlen var utan ett moln. Ändå frös hon. Kanske berodde det på ljuset: solskenet hade en ton av metall som hon aldrig hade lagt märke till förut.
Hon höll ihop kragen på sin kappa med ena handen och räknade några småmynt i fickan med den andra. En femöring, tre tjugofemöringar och två femtioöringar. Det skulle räcka. Dessutom hade hon en hel femtiolapp i sin plånbok: hon hade ju fått lön för mindre än tre dagar sedan.
Kanske var hon den första gästen på Vete-Katten den där morgonen. Det verkade så. Det var alldeles tomt bland borden och vid disken låg bullar och kakor i symmetriska och ännu orörda travar. Hon mumlade fram sin beställning: en kopp kaffe och en napoleonbakelse, satte sig sedan vid ett bord och började peta med tårtgaffeln i bakelsen utan att ens knäppa upp kappan. Hon ville ta av locket för att kunna spara det till sist. Så hade hon alltid ätit sina napoleonbakelser under de år hon flydde från grälen där hemma: innanmätet först med sin milda vispgrädde och sitt syrliga äppelmos, locket sist med sin söta sylt och sin ännu sötare glasyr. När hon kom till locket var hon så ivrig att hon darrade. Hon hann inte mer än svälja den sista tuggan förrän hon reste sig upp och beställde ytterligare en bakelse. När den var slut upptäckte hon att on inte hade tagit en enda klunk av kaffet. Hon tömde koppen i ett enda drag, innan hon torkade munnen med handens baksida och drog på sig vantarna. Hon hade bråttom. Det fanns ju andra konditorier att besöka …
När det blev eftermiddag låg hon orörlig på sin säng med en kudde i famnen. Hon mådde illa. Borta på skrivbordet stod en tom tårtkartong, den som hade innehållit de fyra sista napoleonbakelserna. Hon hade ätit dem direkt ur kartongen, utan vare sig gaffel eller sked, bara tryckt in dem i munnen och svalt dem nästan utan att tugga. Efteråt hade hon slickat sina fingrar och slött försökt räkna ut hur många bakelser hon hade tryckt i sig sedan i morse. Sexton? Eller bara femton?
Och nu låg hon på sängen med en kudde i famnen.

”Gråt inte” sa hon och smekte dess yllefrans. ”Gråt inte. Allt blir snart bra igen …”

Rätt svar på förra veckans fråga: August Blanche

Vinnare:
Jarl Svensson, Sollentuna
Per Fjellström, Enskededalen
Michael Kock, Ljunghusen
Michael Bejke, Stockholm
Rätt svar vill vi ha senast onsdagen den 15 september
Adressen är meny@sr.se

Skriv tävling i ämnesrutan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".