Indisk Spenatsoppa

Med Ulrika Nandra den 22/9-11

6 portioner
2 tsk korianderfrön
2 tsk spiskumminfrön
1 msk vegetabilisk olja
2 lökar
1 msk ingefärspasta
2 tsk vitlökspasta
6 strimlade curryblad
2 torkade chillifrukter, krossade
2 tsk svarta senapsfrön
1/2 tsk bockhornsklöver
1 tsk mald gurkmeja
21/2 dl mansoor dal
2 tärnade potatisar
12 1/2 dl buljong
1 kg färsk spenat med stjälkarna bortplockade
2 msk pressad citron
3 dl kokosmjölk
salt och peppar

1. Torrstek korianderfrön, spiskumminfrön. Häll över i en mortel och mortla
2. Hetta upp oljan, lägg i lök, ingefärs- och vitlökspasta, curryblad, chili, senapsfrön, bockhornsklöverfrön, stek på låg värme under omrörning i 8 minuter till löken mjuknat. Rör ner de malda torrstekta kryddorna med gurkmejan och stek i ytterligare 1 minut. Tillsätt mansoor dal, potatis och buljong. Sänk värmen, sjud i 15 min eller tills potatisen är mjuk, rör ner spenaten, sjud i 2-3 min tills den slokar.
3.  Lyft bort grytan från plattan, låt svalna lite, ös upp soppan i matberedaren eller mixen och kör den slät, häll tillbaka i grytan och rör ned citron och kokosmjölk och krydda efter smak med salt och peppar. Värm försiktigt men låt inte soppan koka, rör om emellanåt