Laga flera sorters indiskt ris

Med Ulrika Nandra den 22/9-11

Indiskt ris (8-10 portioner)
1 gul lök
4 msk olja
1 tsk malen koriander
8 nejlikor
4 kardemummakapslar eller 1 krm kardemumma
2 msk gurkmeja
2 kanelstänger
4 msk mandelspån
2 dl russin, gärna gula
6 dl basmatiris
10 dl grönsaksbuljong (tärning+vatten)
salt
2 dl finhackad persilja

1. Finhacka löken och fräs i olja tills den blivit mjuk men utan att den tar färg. Rör sedan ner de torra kryddorna, mandeln och russinen. Låt detta fräsa i ca 1 minut.
2. Tillsätt riset, fräs under omrörning i ca 3 minuter.
3. Tillsätt buljongen och smaka av med salt. Rör om, sänk värmen till minimum, lägg på ett tättslutande lock och sjud i ca 15 minuter.

Ta av från värmen och låt vila i ca 5 minuter. Vänd ner persiljan precis före servering.

Kokosris (4 portioner)
3 dl basmatiris
vatten+salt
2 dl kokosflingor
1 tsk kardemumma

Kanelris (4 portioner)
4 port basmatiris
1-2 kanelstänger

Kryddris (4 portioner)
3 dl jasminris
1/2 gul lök
2 tsk garam masala
1 bit kanel
1 tsk salt
6 dl vatten


Gör så här
1. Kokosris: Koka riset i saltat vatten enligt förpackningens anvisningar. Rosta kokosen tillsammans med kardemumma i en torr stekpanna tills kokosen är gyllene. Rör ner det i det varma riset.
2. Kanelris: Koka riset enligt förpackningens anvisningar tillsammans med kanelstängerna.
3. Kryddris: Skala och finhacka löken. Fräs den i lite matolja tillsammans med garam masala och kanel tills den är mjuk och glansig. Tillsätt riset och fräs i ytterligare ca 1 minut. Tillsätt vatten och salt. Låt allt puttra på svag värme under lock ca 18-20 minuter.