Kofte Persiska köttbullar

Med Laleh Magonaki den 29/9-11

4 portioner
 
400 g köttfärs
1 gul lök, fin riven
1 tsk salt
2 dl kokt ris
3 dl finhackade örter (t ex persilja, dragon, gräslök)
1 tsk gurkmeja
1 ägg
1 tsk grillkrydda eller curry
1 dl tranbär
1dl valnötter eller pistagenötter
 
Tomat sås:
400 g krossade tomater
1 dl tomatpuré
1 tsk grillkrydda
1 tsk chili&limekrydda
1 tsk salt
8 dl vatten
Gör så här:
 
Koka riset enligt anvisning på förpackningen, Det ska vara lite tuggmotstånd kvar. Låt kallna. Skala och riv löken fint. Blanda köttfärsen, finriven lök och 1 tsk salt. Blanda ner riset, örterna, kryddor och ägget. Dela smeten i 12 delar och forma varje del till en platta i handen, fyll med tranbär och pistagenötter eller valnötter forma till en boll. Lägg försiktig bollarna i kokande tomatsås, låt sjuda på svag värme på 20-25 minuter. Lägg upp och garnera med persilja.

Tomatsås : skala och hacka lök och vitlök fräs den glansig i 2 msk olja ca 3 minuter i en vid kastrull eller stekpanna med höga kanter. Låt tomatpurén fräsa med en minut. Tillsätt krossade tomater, vatten. Låt koka i 5-10 minuter. Lägg de stora köttbullarna (kofte) i såsen. Låt koka utan lock i ca 20-25 minuter