Surströmmingslåda

Menywebben vecka 38 2004

Smörj en mellanstor, ugnsfast form med smör eller flytande margarin. Bottna med ett lager skivad kokt potatis. Lägg på 8-12 surströmmingsfiléer, skurna i bitar. Häll över 1-2 dl hackad gul och/eller röd lök. Täck med ett lager potatis. Häll över en äggstanning gjord på exempelvis 3 ägg och 2 dl gräddmjölk med lite vitpeppar och aningen salt (se upp; surströmmingen är ju salt!). Avsluta med lite ströbröd och några klickar smör. Grädda i 200º tills äggsmeten stannat och lådan blivit vackert gyllenbrun. Ät med smält smör, öl eller vatten rekommenderas som dryck. En delikatess!

Ulf Elfving

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".