Saftig äppel-mandelkaka

Karin Franssons recept i Meny vecka 38 2004

Mördeg:

300 g vetemjöl
200 g smör
1 ägg
100 g socker
1 droppe bittermandelessens

Fyllning:

3 ägg
100 socker
1 vaniljstång
4 äpplen
1½ msk maizenamjöl
½ tsk bakpulver
100 g skalade malda mandlar
100 g hackade mandlar

Att toppa med:

2 äpplen
2 msk smör
100 g aprikosmarmelad

Lägg alla ingredienser till mördegen i matberedaren och kör tills det börjar bli en boll. Stanna maskinen, ta upp degen och låt den vila svalt i ca 30 minuter. Kavla ut degen tunt och klä en springform med den. Nagga i botten och förgrädda på 200° i ca 10-15 minuter.

Fyllningen:

Dela äggen i vitor och gulor. Vispa äggulorna med 2 msk vatten och sockret tills det blir tjockt och pösigt. Klyv vaniljstången, skrapa ur märgen och rör ner till äggulesmeten. Skala äpplena och riv dem på den grova sidan av rivjärnet. Rör ner raspet i äggulesmeten. Blanda ihop bakpulver och maizenamjölet med de hackade och malda mandlarna och rör ner i smeten. Vispa äggvitorna till hårt skum och lyft ner i smeten med varsam hand. Häll upp smeten i det förgräddade pajskalet. Skala 2 äpplen, skär dem i tunna klyftor och lägg dem vackert ovanpå smeten. Pensla med smält smör och sätt in i ugnen på 175° i ca 20-30 minuter. Täck av med folie eller bakpapper och fortsätt att grädda i ca 15-20 minuter till. Värm upp aprikosmarmelad med lite vatten och pensla den varma kakan med det. Ät kakan lätt ljummen med vaniljglass, lättvispad grädde eller vaniljsås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".