Äppelstrudel med kavring

Karin Franssons recept i Meny vecka 38 2004

4 ark filodeg ca 20x20 cm
80 g kavring i små tärningar
250 g skalat och tärnat äpple
50 g muscovadosocker
1nypa malen kryddpeppar, muskotnöt och nejlika
1 tsk malen kanel
rivet skal från ½ citron
50 g smör
2 cl rom

Stek äpplena i smör och tillsätt muscovadosockret samt kryddorna, låt det karamellisera sig. Tillsätt kavringtärningarna och stek med de en liten stund. Häll ner romen och låt den dunsta in helt. Dra av och låt kallna. Pensla filodegen med smält smör och fördela lite av äppelfräset därpå. Rulla ihop till en strudel, d.v.s. vik in sidorna och rulla stramt ihop som en dolme. Pensla med smält smör runt om och grädda på 225° tills strudeln ser knaprig ut och har fått fin färg. Tag ut, låt svalna lite och skär upp i bitar. Strö gärna lite florsocker över. Servera med glass eller vispad grädde. Pröva gärna en gång att ha med lite rostade valnötter och russin i äppelfräset, det blir mycket gott! Stek färsk rosmarin i lite smör och ringla sedan över lite honung, låt honungen smälta ihop med rosmarinen. Häll detta varmt över vaniljglass och servera till denna strudeln. Supergott!!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".