Pumpasoppa med getostcigarrer

Med Herman Rasmusson den 27/10-11

4 personer

En värmande förrätt som görs på en av mina favoritpumpor, butternut sqash, som smakar godast och är som sötast när köttet är mörkt orange.

Du behöver:
1 kg hel butternut squash (ca 6oo g kött) el muscatpumpa, skalad, urkärnad och tärnad
3 msk smör

6 schalottenlökar, skalade och hackade
2 vitlöksklyftor, skalade och finhackade
2 dl vitt vin

5 dl höns- el grönsaksbuljong

2 dl vispgrädde

6 dl mjölk

1 citron, pressad saft

salt och nymald vitpeppar

Fräs pumpan i smör i en tjockbottnad kastrull tills pumpan börjar mjukna. Tillsätt lök och vitlök och låt fräsa en stund på låg värme. Tillsätt vin och buljong och koka 7 minuter, tillsätt därefter grädde och mjölk. Koka ca 15 minuter eller tills pumpan är helt genomkokt och mjuk. Smaka av med citron, salt och peppar. Mixa soppan slät.

Getost cigarrer

Du behöver:

150 g kantareller eller karljohan svamp
175 g getost
1 msk skuren bladpersilja
8 ark filodeg
1 äggula till pensling
1 liter friteringsolja

Gör så här:

Stek upp kantareller eller karljohan i smör med lite schalottenlök. Blanda smulad getost och persilja och fördela på filodegsarken. Pensla kanterna med ägg, rulla ihop till täta cigarerrer. Hetta upp oljan till 180 i en kastrull med höga kanter.
Fritera cigarrerna gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper. Servera dem varma till soppan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".