Karsten Thurfjell tipsar om dessertviner!

Karsten om dessertviner
3:34 min

För somliga ger en god dessert också lust till ett glas passande vin. Så vi lät vår vinprovare Karsten Thurfjell ge sin syn på dessertvinets teori och praktik.

Dessertvin innehar – måste jag erkänna – ingen stor post i min utgiftsstatistik. Ändå brukar de flaskor jag har hemma gå åt rätt snabbt, och det brukar ske på samma sätt. Man bjuder några på middag, och utan att ha tänkt på det innan, blir man vid efterrätten sugen på något sött i glasen, och jag rusar och hämtar den där flaskan jag råkar ha.
Och ungefär det konsumtionsmönstret delar jag med dom flesta svenskar. Vi köper inte så mycket dessertvin på Systemet, därför att vi för det mesta räknar med att man kan fortsätta med sitt rödvin eller vittvin, både till osten och desserten.
Men sitter man på restaurant och får in desserten, så är det ganska lätt för den som serverar att sälja in ett glas dessertvin – för visst skulle det va gott, just då!
Så - mycket av dagens dessertvinskonsumtion sker faktiskt på krogen, inte minst för att en bra sommelier vet precis vilka viner som passar till godsakerna. Annars är det faktiskt inte helt lätt att hitta dom idealiska kombinationerna, för sött till sött blir lätt tårta på tårta, så att säga, och ibland blir det så tungt att man inte ens orkar dricka upp. Och vi dricker ju inte alls lika mycket söta viner som förr. Exempelvis i mitten av 1900-talet, då vi drack mest Madeira i världen, i absoluta tal.
Men nu är det annorlunda. Dom flesta kräver balans av ett dessertvin, det måste finnas en bra syra som kan ta spjärn mot allt socker, och kanske dessutom möta dom syrliga drag som finns i många blanddesserter, som kanske består av både ett sött bakverk en chokladpralin och en syrlig fruktsorbet.
I dom flesta sådana fall, där det finns lite av varje på desserttallriken, så kan man satsa på ett sent skördat lättvin, alltså sånt som heter Spätlese, Auslese, Late harvest eller Vendange Tardive. Då får man en bra spänning som både läskar och fräschar upp.
Serverar man bara ett bakverk, kanske en nötig tårta eller mandelformar, så brukar ett sött Loirevin på Chenin Blanc passa bra, som Moulin Touchais och dess släktingar.
Choklad kan ju numera variera mycket i sötma, men dessertviner på Muscatdruvan är ett säkert kort i chokladsammanhang.
Till riktigt fräscha desserter som fruktsallader och rena sorbeter brukar jag rekommendera Asti Spumante, det lätta blommiga bubblet på Muscat, eller Moscato som det heter i Italien.
Om en paj är fylld med syrlig frukt, exempelvis röda vinbär, kan till och med ett torrt mousserande rosévin möta upp aromerna till en friskt fruktig avslutning.
Sen är det ju så att tungviktarna bland dessertvinerna, dvs starkvin som Madeira, Portvin, och Olorososherry, snarare utgör egna desserter i sig, speciellt dom högre kvaliteterna med sina komplexa drag. Ibland kan det räcka att bara knäcka några nötter till. Dessutom gör dom sig ju nästan bättre till ostar, inte minst med såna med sälta och grönmögel, där sötman får kontrastera. Och detsamma gäller Sauternes, som också är det klassiska vinet till förrätten gåslever.
Och så vidare runt hela smakhjulet. Det finns massor av idéer om vad som egentligen är godast när sötma är inblandat, och det är som sagt inte helt lätt alla gånger. Men det brukar alltid finnas gottegrisar i sällskapet som inte bekymrar sig över såna detaljer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".