Matfrågan vecka: 41

Vem är författaren?

Sommar som vinter äter vi middag klockan fem. Då salsklockan slår står vi tvättade och kammade vid våra stolar, ber bordsbön och sätter oss: far och mor vid bordets kortsidor, min syster och jag vid ena långsidan, min bror och fröken Agda vid den andra. Fröken Agda är en mild, lång och därför något vajande kvinna som egentligen är småskolelärarinna. Hon har många somrar varit vår tålmodiga informator och har blivit en förtrolig vän till mor.
Malmkronans elektriska lampetter sprider ett smutsigt gult ljus över bordet. Vid dörren till serveringsrummet står den tunga buffén, överlastad med silverföremål, vid den motsatta sidan ett fortepiano, med den förhatliga spelläxan uppslagen. På parkettgolvet en orientalisk matta. Tunga gardiner vid fönstren, mörka Arboreliustavlor på väggarna.
Måltiden inleds med inlagd sill och potatis eller inlagd strömming och potatis eller en skinklåda med potatis. Till detta dricker far en snaps och öl. Mor ringer på en elektrisk klocka som finns dold under bordet och husjungfrun uppenbarar sig, klädd i svart. Hon samlar ihop tallrikar och bestick, sedan serveras varmrätten, i bästa fall köttbullar i värsta makaronipudding. Kåldolmar eller fläskkorv går bra, fisk är förhatligt, men man aktar sig för att uttrycka missnöje. Allt ska ätas, allt ska ätas upp.
Då huvudrätten serverats, tömmer far den resterande snapsen och blir en aning röd i pannan. Alla äter under tystnad. Barn talar inte vid bordet. De svarar om de blir tilltalade. Nu kommer den obligatoriska frågan, hur har det gått i skolan idag, följd av det lika obligatoriska svaret bra. Har du fått igen någon skrivning? Nej. Vilka frågor fick du? Kunde du? Ja, det är klart att jag kunde. Jag ringde din klasslärare. Du får godkänt i matematik. Kan man tänka sig.
Far ler sarkastiskt. Mor tar sin medicin. Hon har gått igenom en stor operation och måste ständigt ta medicin. Far vänder sig mot min bror: härma idioten Nilsson. Min bror som har talang för imitation låter genast käken falla, rullar med ögonen och trycker ihop näsan. Han mumlar osammanhängande och grötigt. Far skrattar, mor ler motvilligt. Per Albin Hansson skulle skjutas, säger far plötsligt, man kunde skjuta hela det socialistiska packet. Så där får jag inte säga? Får jag inte säga att vi regeras av pöbel och banditer? Fars huvud skakar en aning. Vi måste göra upp dagordningen vid styrelsemötet, säger mor avledande. Det har du visst sagt några gånger svarade far och han är röd i pannan. Mor sänker blicken och petar i maten. Är Lilian sjuk fortfarande säger hon mjukt och vänder sig mot min syster. Hon kommer till skolan i morgon svarar Margareta med liten röst. Hon kan väl äta middag hos oss på söndag?
Det blir tyst vid bordet, vi tuggar, gafflar och knivar skär mot porslin, gult ljus, silverpjäserna på buffén glänser, salsklockan tickar. Far säger: Nu har de utnämnt Beronius trots domkapitlets förord till Algård. Så är det och så kommer det att fortsätta: Inkompetens. Idioti. Mor skakar på huvudet. Hennes min är lätt föraktfull: Är det sant att Arborelius ska predika på Långfredagen. Man hör ju inte vad han säger. Kanske lika bra, säger far och skrattar.  

Rätt svar på förra veckans fråga: Marianne Fredriksson

Vinnare:
Martin Karlsson, Årsta
Anna Haglund, Bollnäs
Märta Svensson, Huddinge
Ulla Carlsson, Angered
Rätt svar vill vi ha senast onsdagen den 13 oktober.
Adressen är meny@sr.se. Skriv tävling i ämnesrutan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".