Krabba

 

Waleries wokade krabba - för 4 personer


Syrlig och smakrik krabbrätt med asiatisk touch. Receptet fick Per Karlsson en gång från en rysk gäst som älskade krabba.
Tips: Om man inte kan få tag på rå krabba går det bra att använda kokt.

2 stora fullmatade råa krabbor

1 dl rapsolja

3 cm färsk ingefära, finskivad

4-5 vitlöksklyftor, delade i kvartar

1 dl grädde

1 msk fisksås

1 msk socker

1 tsk salt

1 citron, finskivad

1 röd chilifrukt, i grova bitar

1 kruka färsk koriander


Gör så här:

Använd en rejäl vass kniv och slå med ett kraftfullt slag krabban mitt itu.

Krabban ska nu rensas: Börja med att avlägsna maginnehållet som sitter strax intill ögonen med en sked och kasta bort det. Rensa och skrapa ut krabbkött och smör från skalet. Dra loss krabbklorna och banka loss krabbköttet något från det hårda skalet med ett trubbigt föremål, t.ex. skaftet på kniven.

Hetta upp oljan i en rejäl wokpanna på hög värme. Lägg ner krabban och rör runt någon minut. Tillsätt ingefära och vitlök, sedan snabbt ner med grädde, fisksås och krydda med socker och salt. Rör runt och låt allt koka upp.

Lägg sist ner citron, chili och färsk koriander. Woka krabban i ytterligare 5 minuter och servera genast med färskt bröd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista