Matfrågan vecka: 46

Vem är författaren?

Denna sötma.
Idag finns det mindre än tjugo träd kvar i fruktträdgården, men det räcker gott för mina behov. Min syrliga körsbärslikör är speciellt populär, fast jag skäms lite över att jag inte kan komma ihåg vad körsbäret heter. Hemligheten är att låta kärnorna vara kvar. Varva körsbär och socker i en vid glasburk, täck varje lager med ljus choklad – kirsch är bäst, men man kan också använda vodka eller till och med amagnac – upp till halva burken. Fyll resten med alkohol och vänta. Vänd burken försiktigt en gång i månaden för att lösa upp socker som eventuellt klumpat ihop sig. Efter tre år har alkoholen sugit det röda ur körsbären, gjort dem vita och sig själv djupt röd, till och med trängt in i kärnan och den lilla mandeln därinne, blivit kärv, minnesväckande, en doft av flydda höstar. Servera i små likörglas, med en sked för att fiska upp körsbäret, och låt det stanna i munnen tills det urlakade bäret löses upp under tungan. Bit igenom kärnan för att släppa ut den likör som samlats därinne och låt den vara kvar i munnen länge, lek med den med tungspetsen, rulla runt den, som en ensam bönepärla. Försök att minnas tiden när bäret mognade, den sommaren, den där varma hösten, den gången brunnen torkade ut, den gången vi hade getingbon, förgångna tider, förlorade, återfunna på det där hårda stället i bärets hjärta.    

Rätt svar på förra veckans fråga: Stig Dagerman

Vinnare:
Roger Teréus, Sundsvall
Eva Marie Bramsved, Höllviken
Elvy och Rolf Brandt, Bjärred
Rätt svar vill vi ha senast onsdagen den 17 november.      
Adressen är meny@sr.se Skriv tävling i ämnesrutan.