Tuttul med rökt kött

  
Tuttul är ett slags mjukt tunnbröd från Siljansbygden i Dalarna bakat på bland annat potatis. Tuttul kan ätas som smörgås, fyllas och rullas till tunnbrödrulle eller användas som korvbröd. Tuttul liknar det norska tunnbrödet "lefse". Det finns säkert lika många recept som det finns gårdar i Rättvik, men gemensamt för alla är att det tunna brödet bakas på häll, företrädesvis i vedeldad bakugn.

Vi serverade den ugnsbakade Tuttulen med lite rökt älghjärta, finhackad rödlök, smör och smetana.


Ingredienser, 20-30 stycken
5 dl mjölk
50 g jäst
1.5 l kokt pressad potatis (ca 15 st)
0.5 dl ljus brödsirap
1.5 dl socker
0.5 msk salt
175 g smör
10 g brödkrydda (= anis + fänkål)
1000 g vetemjöl
grahamsmjöl till utbakning

                                                         

1. Lös jästen i mjölken. Smält smöret.

2. Blanda allt utom mjölet. Ta i mjölet sist, lite år gången. Degen blir som en lös vetedeg. Använd gärna hel krydda som mortlas för mer smak. Låt degen jäsa i bunke under duk i ca 30 minuter. Dela upp degen i 20-30 bitar. Lägg för sig med lite mjöl runt.

3. Kavla ut tunt, tunt i mycket grahamsmjöl, avsluta kavlingen med att nagga väl eller att köra med en kruskavel. Borsta/sopa av överflödigt mjöl innan gräddning.

4. Tuttul i ugn gräddas i mitten av ugnen på 250 grader i ca 5-6 minuter. Man kan också prova att grädda brödet i en torr gjutjärnspanna eller i vedugn. Cirka 2 minuter på varje sida. Den ska få lite, lite färg men fortfarande vara mjuk.

  
Karsten Thurfjells dryckestips

1599 Braunstein Organic Wheat, Veteöl, Danmark 18:-