Glass med morotssås. Foto: Food In Action.

Indisk morotssås till valfri glass

   
Det här enkla men otroligt goda dessertsåsen har sina rötter ifrån det indiska köket. Receptet kommer från basisten Magnus Marcks då han gästkockade en kväll på Brunkullans Krog, på den tiden Fia Gulliksson var köksmästare och drev krogen tillsammans med sin mamma Anita och bror Fredrik.

Indisk morotssås:
4-5 stycken morot
2 msk smör
3 dl grädde
5-6 dl gammeldags mjölk
6 kardemummakapslar (eller 15-20 hela kardemummafrön)
2-3 dl rårörssocker

Skala och riv morötterna fint. Smält smör i en tjockbottnat kastrull.
Fräs morötter i cirka 1 minut i smöret utan att de får färg. Tillsätt grädde och mjölk, kardemumma och socker. Låt allt koka i cirka 1-1,5 timme. Späd eventuellt såsen med mjölk under kokningen. Servera såsen varm till valfri glass.

  
Karsten Thurfjells dryckestips

2928 St Stephan's CrownTokaji Aszú 3 Puttonyos 2008, Ungern 50 cl 114:-

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista