Dekorerad köttfärstårta

Karin Franssons recept i Meny vecka 47 2004

600 g blandfärs
5 msk ströbröd
1½ dl mjölk
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 tsk franska örter
1 tsk grönpeppar, torkad
1 ägg+1 gula
1-2 msk stark senap
salt
80-100 g grevé
1 dl hackad persilja 

Till dekoration:
100 g peperoni
oliver i olika färger
12 skivor pepparsalami
grovplockad persilja 

Blötlägg ströbrödet i mjölk. Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs hacket i lite olja tills de börjar bli glasiga, tillsätt de franska örterna och låt dem fräsa med en stund. Dra av, låt svalna och blanda sedan ihop med ströbrödet, ägg + gulan, grönpepparn och senap. Smaka av med salt och ev. nymald svartpeppar. Rör slutligen ner hackad persilja. Doppa händerna i kallt vatten och forma en rund platta av färsen. Placera plattan på väl oljad långpanna, eller lägg ett bakplåtspapper under. Tryck nu med fingrarna små hål i färsen och lägg en bit ost i varje hål. Sätt in i ugn på 200º i ca 25-30 minuter. Ta ut och låt tårtan svalna några minuter. Dekorera med rullade salamiskivor, oliver, peperoni och rejält med plockad persilja. Droppa slutligen över lite olivolja och servera tårtan varm eller avsvalnad uppskuren i tårtbitar med tzatsiki och en god sallad (typ. vitkåls- eller tomatsallad).