Mjölkomat för obehandlad mjölk

Mjölkbönder vill sälja obehandlad mjölk

Meny 20120419 Obehandlad mjölk
10 min

I Sverige pastöriserar vi all mjölk som säljs i butiker. Det innebär att mjölken hettas upp under en kortare period. Anledningen är att vissa bakterier, virus och mikroorganismer ska oskadliggöras. Historiskt har det lett till att mjölken har kunnat transporteras längre sträckor och att vissa sjukdomsutbrott förhindrats.

Men i flera andra länder säljs obehandlad mjölk parallellt med den pastöriserade, utan de problem som livsmedelsverket räds. Och röster höjs nu för att mjölk ska kunna säljas på samma sätt i Sverige - flera forskare och bönder hävdar att fördelarna är större än riskerna.

Meny har talat med Jörgen Andersson, som vill sälja den obehandlade mjölken, och med Ulla Nordström, rådgivare på livsmedelsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".