Hungrans köttbullar med potatisstomp. Foto: Fia Gulliksson.

Hungrans köttbullar á la Camilla

   
40-50 stycken

Till 1 kg valfri färs
2 msk citronskal
0,5 dl persilja
1 vitlöksklyfta
1 dl köttbuljong
0,5 dl havregryn
1 ägg
1 gul lök
1,5 tsk salt
1,5 tsk garam masala

Slå vatten/alternativt kötbuljong över havregrynenen och låt svälla några minuter. Pressa eller finhacka vitlök, lök och riv ner citronskal. Blanda sedan ner resten av ingredienserna i en bunke och rör till en slät smet. Låt gärna smeten stå och vila en stund innan du hanterar den.

Rulla till runda köttbullar och lägg på ett fat eller en skärbräda. Blöt gärna händerna så går det lättare att rulla bullarna.

Stek köttbullarna i smör/ margarin i en rymlig stekpanna. Börja med att steka på medelhög temperatur och sänk sedan till låg värme och låt bullarna bli helt genomstekta. Tiden beror på storleken på bullarna. Men vid något lägre värme brukar det ta 5-10 minuter att genomsteka. Salta och peppra lite extra under stekning om du vill.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".