Gravad öring. Foto: Asmund Hanslien.

Gravad öring

  
2 öring filéer (ca 1 kg vardera filé)
140 g salt
140 g socker
1 knippe hackad dill
1 msk senapsfrö
2 cl Aquavit

Blanda socker, salt, dill och senapsfrö i en skål.
Strö lite av blandningen i botten på en form, såsom en långpanna eller dylikt.
Lägg en filé med skinnsidan nedåt och strö över merparten av blandningen på filéernas köttsida. Filéerna läggs sedan på varandra, köttsida mot köttsida.
Strö resterande socker-och salt blandning över.
Häll över konjaken.
Lägg plastfolie över formen.
Placeras i press i kylskåpet, exempelvis med en tung tallrik ovanpå fisken.
Låt stå över en natt, vänd filéerna i formen och stå ytterligare ett dygn.

Beräkna ca 40-50 g av den gravade fisken i skivor per person. Skiva upp öringen fint och servera med.

  
Senapssås

2 msk Dijon senap
1 msk flytande honung
2 msk solrosolja
1 msk finhackad dill
Lite salt

Blanda senap och honung.
Vispa medan du tillsätter olja.
Tillsätt hackad dill och krydda med salt.

Bakad äggula
4 äggulor
4 dl solrosolja

Separera gulan från vitan. Rulla äggulan försiktigt ned på en handduk. Placera äggulan försiktigt en liten gryta med solrosolja. Sätt in grytan i ugnen på 75 ° i 25-30 minuter.

Äggula ska vara lite mjuk.
Ta gulan ur oljan och låt torka lätt på en pappershandduk innan de läggs på tallriken.
Skivor av gravad öring serveras på tallriken med hovmästarsås, en bakad äggula, två små skedar med forellrom, några små saladsblad, dill, krasse och skivor av gurka och rädisor.

Servera med tunnbröd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".