Julmarmelad med röd lök, rödkål, lingon och korinter

Karin Franssons glöggtappas

I Meny vecka 48 2004

300 g röd lök
200 g rödkål
2 msk korinter
50 g strösocker
1 msk honung
½ dl vatten
1½ dl  rödvin
3 msk rödvinsvinäger
½ dl rårörda lingon
3 kvistar timjan
1 lagerblad
2 kryddnejlikor, stötta

Skala löken och skär den och rödkålen i tunna skivor. Värm oljan i en rymlig gryta och strö i socker. Rör runt och tillsätt lök, rödkål, korinter, vatten, rödvin, vinäger, en nypa salt, kryddnejlika, timjan och lagerbladet. Låt puttra på medelstark värme tills löken börjar bli mjuk. Öka värmen och låt vätskan som finns kvar i botten ånga bort helt, men rör löken hela tiden, så att det inte bränner vid. Tillsätt honung och lingon, rör om och låt det puttra lite till. Det ska bli en blank, lätt klibbig marmelad. Smaka av med lite svartpeppar och ev. mer syra och sötma om det behövs.

Marmeladen passar bra till viltpaté, kokt skinka, kalkon- eller lammkött.