Juldoftande rapsolja med rostade kryddor och hasselnötter

Karin Franssons glöggtappas

I Meny vecka 48 2004

Den här oljan går att använda på många sätt, baka, steka, droppa över en varm kitt- eller getost, i sallader och mycket gott över en ank- gås- eller kycklinglever. Vispa ihop med en varm honung och servera till glass med några rostade mandlar eller pecannötter. Låt inte fantasin sätta stopp.

1 dl rostade, hackade hasselnötter
2 kanelstänger
2 kryddnejlikor
6 kardemummakapslar
1 stjärnanis
1 vaniljstång
4 dl kallpressad rapsolja 

Tag fram en konserveringsburk och lägg ner de rostade hackade hasselnötterna. Stöt kryddorna lite lätt i en mortel. Lägg dem i en panna och rosta dem tills det sprider sig en härlig doft. Flytta över till en mixer, tillsätt den sönderklippa vaniljstången och hälften av oljan. Kör igång och tillsätt resten av oljan i en jämn stråle. Kör tills kryddorna är finfördelade. Häll upp i konserveringsburken med hasselnötterna. Förslut genast och ställ burken i ett soligt fönster några dagar.