Glögg- och svartvinbärsbräserade rödbetor

Vecka 48, 2004

ca 500 g färska små rödbetor
1 bit hel kanel
2 msk rödvinsvinäger
ca 1½-2 dl vinglögg+1 msk svartvinbärsgelé
1 bit citronskal, ca 4 cm
1 msk citronsaft
1 msk rapsolja

Koka rödbetorna med roten kvar i välsaltat vatten med vinägern och kanelbiten i tills de börjar bli mjuka. Det tar ca 20-30 minuter. Tag upp dem och spola med kallt vatten, skala och halvera dem. Under tiden rödbetorna kokar gör man glöggmarinaden. Häll upp glöggen, svartvinbärsgelén och citronskalet i en gryta och reducera det hela tills det bara återstår 1/3 del. Vispa ner citronsaften och sist rapsoljan, så det liknar en sirap. Lägg de halverade rödbetorna i en gryta, ringla över glöggsirapen, värm upp och glasera betorna med den. Dra av och servera varma eller kalla.