Limoncello. Foto: Martin Alfredsson/Food In Action.

Limoncello och Barbros citrondricka

  
Limoncello

10 citroner
1 liter vodka
7 dl socker

Plocka ekologiska citroner, tvätta och torka.
Skala bort cesten, alltså det yttersta gula skalet  med ett cestjärn, potatissklare eller  ett rivjärn.
Lägg skalen i en bunke och tillsätt socker och vodka. Rör om ordentligt och låt bunken stå i kylskåpet i minst 1 vecka.

Sila av skalen och häll upp limoncellon på en vacker flaska. Drickes som en digestive eller till dessert väl kylda. Gärna i isade glas.

  
Barbros citrondricka

6 st citroner
1½ liter kokande vatten
1 påse citronsyra (50 gram)
2 kg socker

Skala citronerna, skär bort det vita på skalet.
Strimla kött och skal. Häll över kokande vatten, lägg i övriga ingredienser.
Låt stå svalt i ett dygn.
Sila.
Spädes 7-10 ggr med vatten innan den drickes.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".