Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Förförisk kycklingleverpaté med chilisås

Publicerat torsdag 24 maj 2012 kl 01.00
1 av 2
Lite pita med paté - mums. Foto: Martin Alfredsson/Food In Action.
2 av 2
Chris Scott med honungglaserat grillat. Foto: Martin Alfredsson/Food In Action.

  
Kycklingleverpaté

350 gr kycklinglever ekologisk
3-4 msk smör
2 röd lök i bit
3-4 vitlöksklyftor, pressade
1 paket bacon
0,5-1 dl rött vin
Lite grädde
2 msk färsk timjan
Flingsalt och grovmalen svartpeppar efter smak

Fräs bacon, lök, vitlök och lever i smör. Gärna i omgångar. Tillsätt ett par msk rött vin efter att levern fräst och fått fin färg. När lever är genomstekt, låt lever och lök svalna. Mixa därefter alla ingredienser i en mixer. Späd med rött vin, grädde, timjan, salt och peppar efter smak.

  
Paprika-Chiliröra

2 röda paprikor
2 röda chilipeppar med kärnor
2,5 dl vitvinsvinäger
5 dl socker
1,25 dl vatten
Pektin

Skölj och dela paprikorna. Skölj bort kärnor, dela i bitar. Grovhacka chilifrukterna, kör paprikorna + chili i matberedare tills de blivit finfördelade. Koka upp chilin och paprikan med vinäger i 3-4 min., Tillsätt socker och vatten och låt kokare ytterligare 15-20 minuter. Rör ofta under kokningen. Tillsätt pektin till den önskade tjockleken.

  
Pitabrödskex

Pitabröd
Lite olivolja
Salt

Dela pitabrödet mitt igenom så du får två rundlar. Dela varje rundel i 6-8 tårtbitar. Pensla med lite olivolja.
Lägg bitarna på ett bakplåtspapper och torka på i ugnen.
Salt eventuellt bitarna.

  
Honungsglaserade Revbensspjäll

1,5 - 2 kg tjocka revben

Marinad:
2 dl gram brun farin
1,5 dl flytande honung
1 dl vinäger
5 krossade vitlöksklyftor
5 msk japansk soya
1 msk salt
2 msk färsk rormarin, hackad
2 krm cayennepeppar
5 cm skalad och riven färsk ingefära
4 msk dijonsenap
1 citron, saft och cest (det yttersta gula på skalet)
1 apelsin, saft och cest (det yttersta orangea på skalet)

  
Blanda socker, honung och vinäger i en kastrull, värm upp och så att sockret löser sig och smälter. Tillsätt resten av ingredienserna, rör och låt svalna.
Lägg köttet i en plastpåse och häll på marinaden. Låt ligga i kyl i minst 10 timmar, gärna över natten.
Grilla spjällen på medel-varm grill, pensla med marinaden under hela grillningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".